International | Slovenija | Россия | Bosna i Hercegovina | Danmark | Suomi | Norge

Kako pravilno prati i sušiti pernatu jaknu?

Kada govorimo o laganoj prirodnoj toploti, perje je najbolja opcija. Ali poput drugih prirodnih izolacijskih materijala, potrebna je posebna briga kako bi se osiguralo savršeno stanje i kako se ne bi izgubila kvaliteta čuvanja toplote.

Kako god, kupovina jakne sa perjem je značajna investicija, zato trebate biti oprezni kada perete ovu popularnu zimsku tkaninu.
Uvijek pročitajte uputstvo sa etikete: neki proizvođači preporučuju samo ručno pranje, dok drugi preporučuju mašinsko pranje na nižim temperaturama.

Pranje

 1. Nemojte prati više predmeta istovremeno. Tokom pranja, jakne sa perjem će nabreknuti i ispuniti većinu prostora u bubnju mašine.
 2. Nemojte koristiti konvencionalne deterdžete. Perite pernate jakne sa tečnim deterdžentom namijenjenim za osjetljivo rublje.
 3. Prije pranja pernate jakne u mašini za pranje, stavite teniske loptice u bubanj. To će spriječiti da se perje slijepi tokom pranja.
 4. Perite pernate jakne sa programom za perje ili osjetljivim programom, jer oba prilagođavaju ciklus obrtaja na niži nivo. Program za osjetljivo rublje može da se razlikuje od mašine do mašine, zato uvijek birajte onaj gdje temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 °C.
 5. Nemojte često prati i izbjegavajte centrifugu. Perite pernatu jaknu jednom ili dva puta godišnje.

Sušenje

 1. Ukoliko želite sušiti pernatu jaknu na zraku, sačekajte neki vjetroviti dan. Planirajte unaprijed i provjerite vremensku prognozu, jer će vjetar ubrzati sušenje i olakšati ga. Ukoliko vremenska prognoza ne ide u vašu korist, možete je sušiti na radijatoru kako bi ste se pobrinuli da se ne suši previše.
 2. Protresite zimsku jaknu prije sušenja. Možete je sušiti na mreži sa sušenje ili štriku, samo se pobrinite da je protresete, kako bi se perje ravnomjerno rasporedilo. Držite jaknu za okovratnik i protresite; potom, uhvatite za kraj jakne i protresite je. Dok se jakna suši, protresite je i okrenite nekoliko puta kako bi se perje što bolje rasporedilo i kako biste bili sigurni da se sve osušilo.
 3. Primjetite da li ima grudvica perja. Pernatim jaknama je potrebno dosta vremena da se osuše – ponekad i nekoliko dana – ukoliko ih sušite kada je vrijeme hladno i vlažno bez vjetra. Sve dok primjetite grudvice perja, jakna je još vlažna iznutra.
 4. Većina proizvođača pernatih jakni preporučuju sušenje sa mašinom za sušenje rublja. Kao rezultat, na tržištu su prisutne neke mašine za sušenje rublja koje imaju poseban program za sušenje pernatih tkanina. Ukoliko vaša mašina nema takav program, birajte program sa nižom temperaturom sušenja. Brzo sušenje pri visokim temperaturama će osušiti jaknu izvana, dok će ostati vlažna iznutra. Ne zaboravite da ubacite teniske loptice u bubanj sušilice, baš poput mašine za pranje.
 5. Ukoliko niste zadovoljni kako se perje rasporedilo kada se jakna potpuno osuši, koristite ciklus okretanja bubnja na nižim postavkama. To može pomoći u raspoređivanju perja; međutim, neka to bude vaša zadnja opcija.

Napravljene da obave posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način.

WaveActive karakteristike sušenja donose savremene tehnologije sušenja: Programe dizajnirane da rehidriraju vlakna kako bi odjeća bila glatka i sa manje nabora
 • IonTech koji ispunjava zrak sušenja sa negativno naelektrisanim jonima koji uklanjaju alergene i bakterije
 • SteamTech koji donosi dodatni tretman sa parom na kraju programa sušenja
Pročitaj više
Podijeli:

Možda biste željeli pročitati