Slovenija | Россия | Bosna i Hercegovina

5 porodičnih aktivnosti za koje nisu potrebne tehnološke spravice

Trenutno se dosta govori o tome kako roditelji iz Silikonske doline odgajaju svoju djecu bez bilo kakvih tehnoloških spravica dok ne napune najmanje 10 godina. Uprkos povjerenju u prednosti tehnoloških sprava, mnogi roditelji se brinu o njihovom utjecaju na dječiju psihologiju i socijalni razvoj.

Prema nedavnoj globalnoj studiji do koje smo došli, roditelji imaju čak više razloga da osjećaju odgovornost o tome:
“60 POSTO RODITELJA SE OSJEĆA LOŠE ZBOG KORIŠTENJA SVOJIH TELEFONA U PRISUTNOSTI DJECE, A 36 POSTO RODITELJA JE BILO OPOMENUTO OD SVOJE DJECE DA PROVODE PREVIŠE VREMENA RAZGOVARAJUĆI NA TELEFON.” Izvor: Ozy

Međutim vratimo se sada u stvarnost. Sve mame i tate znaju da nije jednostavno ograničiti vrijeme provedeno uz ekrane svojoj djeci jer smo svi okruženi tehnološkim spravama. Potpuno izbjegavanje se čini skoro luksuzom koji neko može sebi da priušti. Ponekad je to i jedina pomoć kojom možemo zabaviti svoju djecu dok trebamo obaviti neke kućne obaveze ili dok poplaćamo svoje račune.

Kada pritisak nastane, mi smo tu da vam pomognemo – sve na jednostavan način! Dopustite da predložimo 5 jednostavnih aktivnosti kojima možete djecu udaljiti od ekrana duže od 5 minuta.

 

1. Gradnja utvrda! Koristite skoro sve – namještaj, jastuke i prostirke dostupne u kući. Ne zaboravite pojačati muziku dok pravite svoju tvrđavu!

Savjet profesionalaca! Ukoliko imate dovoljno prostora u svom domu (veliki podrum ili tavan), možete sakupiti ili reciklirati stare kutije od dostave ili kupovine i koristiti ih kada vam ponestane ideja kako da zabavite i animirate svoje najmlađe! Takve kutije ne samo da su odlične za građenje utvrda, već i dvoraca i svega drugog što djeca mogu da zamisle. Idealne su za farbanje i crtanje po njima. Mogućnosti kartonskih kutija za djecu su bezbrojne! Ono što mi vidimo kao običnu kutiju, oni mogu pretvoriti u svemirski brod kojim će osvojiti galaksiju! Ili robota koji će to uraditi za njih!

2. Pripremite večeru skupa! Pokušajte nešto potpuno novo, nešto što ni vi ni djeca još niste pravili prije. Pronađite jednostavan recept i podijelite zadatke. Zapamtite da angažujete sve u porodici i da svima date neki zadatak. Uživajte u svakom zajedničkom trenutku, bez žurbe.

Ukoliko trebate ideju za jednostavan recept, koji možete pripremiti sa najmlađima, možete potražiti među našim receptima sa pet ili manje sastojaka na ovom linku.
Zapamtite da uživate u svakom trenutku sa svojom porodicom: od pripremanja hrane, trenutku dok zajedno jedete, pa sve do pospremanja nakon jela!

 

3. Magija sa kredom! Šta možete sve uraditi sa njom?
Stara dobra dječija igra “školica”. Djeca je igraju već godinama unazad i nikada nije zastarila. Zabava je zagarantovana!
Labirint iscrtan kredom. Pustite da vaša djeca dizajniraju i iscrtaju labirint u bojama po kojem kasnije mogu da hodaju, trče, voze biciklo ili da voze role. Dajte svom djetetu/ci nekog slobodnog prostora napolju gdje mogu da crtaju i da oslobode svoju maštu! Samo se pobrinite da imate crijevo sa vodom u blizini kako biste mogli oprati površinu ukoliko se vaše komšije budu žalile – ili jednostavno sačekajte da kiša sapere crteže.

Skakanje po slovarici. Učenje i igranje u isto vrijeme! Zadajte slova ili riječi po kojima djeca trebaju da skaču. Neka to bude utrka!

4. Zasadite vlastiti vrt! Ohrabrite svoju djecu da izađu vani i da uzgajaju svoj mini vrt. Čak i ukoliko imate manju baštu, možete kreirati dječiji prostor gdje oni mogu da uzgajaju i brinu svoje cvijeće, svoje omiljeno povrće ili gdje mogu biti kreativni sa kamenjem kojim mogu ukrasiti prostor onako kako oni žele. To mogu uraditi tako što će ofarbati kamenje, napraviti male vjetrenjače i sve ostalo što njihova mašta može da smisli. Ne samo da je to odličan način za više i kvalitenije provedeno vrijeme sa porodicom, nego je to i odličan način da djecu naučite sađenju, brizi o okolišu, i da ih podstaknete da jedu zdraviju hranu (ukoliko nešto sami posade, vjerovatno će više uživati u rezultatima svog rada!) i imati više odgovornosti o brizi o svom vlastitom prostoru. Uz to, koje to još dijete ne voli da isprlja svoje ruke!

5. Dizajnirajte i napravite svoj vlastiti kostim! Ko ne voli da se maskira u svog omiljenog super heroja ili omiljenog junaka iz knjige? Oslobodite kreativnost vaše djece i pustite ih da sami dizajniraju i naprave svoje maske za taj dan. Zašto ne napraviti i reviju na kraju dana kako bi pokazali šta su napravili ostalim članovima porodice, i da izglasate najbolji rad! Možda pripremite i nagradu za najinovativnije…

Savjet profesionalaca! Umjesto da kupite gotove kostime, sakupite staru ili izderanu odjeću koju su vaša djeca prerasla i sve ostale materijale koji se mogu iskoristiti u toku kišnih dana. Neka vaša djeca recikliraju ove materijale i pretvore ih u kostime iz svoje vlastite mašte.

Stvarajte uspomene: ugradbene pećnice

HomeMade oblik Karakterističan zaobljeni oblik je jedna od najkorisnijih karakteristika Gorenje pećnica. Inspirisan tradicionalnim pećima na drva, ovaj oblik omogućava slobodno kretanje vrućeg zraka. Pošto se hrana zagrijava ravnomjerno sa svih strana, jela su uvijek savršeno pečena: hrskava izvana i sočna iznutra.Pročitaj više

Možda biste željeli pročitati